Terugblik

Partner worden

Recordaantal matches tijdens Beursvloer Dordrecht 2023

Het dak ging eraf en de vloer was te klein! De Audi showroom van Ames barstte 20 november 2023 uit haar voegen door het aantal mensen en de enorm energie. De vijfde editie van Beursvloer Dordrecht bracht 65 maatschappelijke organisaties en 65 MKB-bedrijven op de been om maatschappelijke matches te maken. En dat werkt! Iedereen stond op scherp en was voorbereid en iedereen had de doelstelling om maatschappelijk verschil te maken. Bedrijven zetten hun expertise, handjes, materialen, faciliteiten en netwerk in voor maatschappelijke organisaties die met hun inzet en vrijwilligers Dordrecht een beetje mooier, liever en groener maken. De avond zorgde voor een record: er zijn 361 matches gesloten met een totaalwaarde van 342.000 euro. Matches die gedurende een jaar uitgevoerd worden.

Dank aan alle bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers die bijgedragen hebben aan dit enorme succes.

Zo doen we dat gewoon!

6 oktober 2023 – Kijkje in de keuken bij BVP

BVP handelt in verpakkingsmateriaal: dozen en verpakkingen in alle vormen en afmeting. Dat doen ze zo duurzaam en circulair mogelijk. Continue wordt gezocht naar oplossingen voor en vervanging van vervuilende en single-use verpakkingen. Directeur Pleun Pieter Goudriaan: ‘Plastic is eigenlijk fantastisch! Het is hoe wij er mee omgaan en het verspillen wat de problemen geeft. Goed gebruikt, behandeld en gerecycled is het een geweldig product wat bijdraagt aan duurzaamheid, maar dan moeten we er anders mee omgaan. De belangrijkste sleutel naar een duurzame toekomst zit dan ook in de gedragsverandering door en voor ons allen’.
Daar werkt BVP iedere dag aan: binnen het bedrijf, binnen de productielijn en binnen de keten. Om de verandering te brengen die nodig is naar een duurzame toekomst. Daarbij gaat het altijd over waarde erkennen en waarde behouden. Dat geldt voor producten maar niet minder voor mensen. Daarom is zusterbedrijf Qudoos opgezet.

Wat Qudoos doet?

Verpakkingen assembleren voor klanten van BVP

Met wie ze dat doen?
Met mensen die (weer) graag willen werken, maar hun plek moeten vinden en daarin moeten groeien. Veelal na detentie, maar ook na burn-out of na uitval om andere redenen.

Hoe ze dat doen?
Met strengheid als het nodig is en met complimenten als het maar even kan. Met erkenning en geduld voor de weg die iemand (heeft) moet(en) gaan. Met incalculeren dat het werkt, maar wel anders. Met een ervaringsdeskundige als leidinggevende, die niet eens een half woord nodig heeft om te begrijpen wat er speelt. En met heel veel liefde en aandacht.

Waarom ze dat doen?
Omdat het ieders leven verrijkt: als je de kans krijgt en als je de kans geeft. Qudoos is een gezond bedrijf waar waarde belangrijker is dan winst.

Indrukwekkende editie van Broodje Impact!

‘Via deze weg nog ‘even’ mijn dank voor de lunchsessie. Ik ging er enigszins sceptisch heen maar moet toegeven dat de manier waarop het onderwerp gepresenteerd werd echt spot on is. Ik ben er ook van overtuigd dat het onderwerp bij ons actueel is, ik ga er mee aan de slag.’

In de huid van Marjan van Vliet nam acteur Cindy Wismeijer een ieder mee in de belevingswereld van een laaggeletterde: de schaamte, de angst, het wegduiken, het masker en de invloed ervan op iemands eigenwaarde, ontwikkeling en welbevinden. Iets wat 24 uur per dag speelt (‘oké, behalve als je slaapt’, vertelde Marjan). Het was 10 minuten heel stil in het publiek; de beleving kroop onder ieders huid.

Dat is waar Broodje Impact om draait: kort en krachtig samenkomen onder het genot van een broodje waar wij voor zorgen (want lunchen moeten we toch). In die lunchtijd organiseren we samen met WerkgeversServicepunt Drechtsteden input op een relevant maatschappelijk thema, waarmee bedrijven binnen en buiten hun muren impact kunnen maken. Ter versterking van de samenleving en ter versterking van het eigen bedrijf.

Maandag 18 september 2023 om 12.30 uur kwamen op het podium de broodjes uit de lucht, werd gezamenlijk uit een zakje gegeten, waren er 80 man en vrouw over de vloer en was er impact en inspiratie alom! Zo doen we het Broodje Impact heel graag. En als de bezoekers geïnspireerd en een ervaring rijker de deur uitgaan, dan zeggen wij: geslaagd, laten we samen het verschil maken!

Terugblik Broodje Impact thema Open Hiring

Het thema open hiring leeft! De grote opkomst bij maandag 13 mei 2023 maakte dat duidelijk. Open hiring triggert veel werkgevers en ondernemers, maar roept ook veel vragen op. Over haalbaarheid, over aanpak, over implementatie. Hoe dan? Gastspreker  Dirck Slabbekoorn (filiaalmanager van meerdere Jumbo-vestigingen in Rotterdam) naam zijn toehoorders mee.

Na een impactvolle gebeurtenis in zijn leven nam Dirck een heel bewust besluit om te willen leven en handelen vanuit het principe dat ieder mens in zijn aard goed is en goed wil doen. Dat wil niet zeggen dat ieder mens de goede dingen doet of dat je hem/haar in beste doen treft, maar wel dat je altijd, wat iemand ook doet, blijft uitgaan, zoeken en refereren naar het beste in die ander. En hem/haar altijd faciliteert om het beste van zichzelf te laten zien en in te zetten.

Met dit kernuitgangspunt kwam het toepassen van open hiring dichtbij. Het was een volgende belangrijke stap om mens en proces duidelijk te scheiden. De mens is dus altijd fantastisch, maar je kijkt wel naar het proces, waarin best zaken mis kunnen gaan. Het is dan ook belangrijk helder te zijn over welke concrete en duidelijke taken binnen een functie uitgevoerd moeten worden en welke competenties (of diploma’s) nodig zijn om dit verantwoord te kunnen doen.

Met dit helder in de vacature neemt Dirck de eerste sollicitant die zich meldt gelijk aan. Geen sollicitatiegesprek dus voor de kandidaat, maar een welkomstgesprek. Naast het welkom heten, wordt uitgelegd wat nodig is om de functie in te vullen, welke resultaten behaald moeten worden en hoe er met elkaar omgegaan wordt. Ook wordt gevraagd wat de medewerker nodig heeft om het beste van zichzelf te geven en wat belangrijk is daarbij te weten over de persoon.

Zo wordt het eigen oordeel (gebaseerd op eigen referentiekader, filters, vooroordelen en voorkeuren) uitgeschakeld en dat is waar het voor Dirck om draait: ‘Wie ben ik om vooraf te bepalen wie goed of beter is’. En een succesvolle aanpak is het gebleken. In vergelijkingsonderzoek is het personeelsbeleid succesvoller en is er sprake van meer doorontwikkeling van medewerkers.

Voor iedereen stof tot nadenken. Dirck sprak recht uit het hart, helder en heeft ons laten proeven wat open hiring voor hem in de kern is. Hoe simpel en tegelijk omvattend het is en tot welke bijzondere resultaten het kan leiden.